Slavernijverleden in de toekomst belicht in het Maritiem Museum

11 September 2024, 15:12 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Marco De Swart

In de tentoonstelling Bestemming Havenstad in het Maritiem Museum Rotterdam stappen bezoekers sinds 2022 in een virtuele metro en reizen ze door het verleden en heden van Rotterdam. Ze ervaren hoe deze stad gevormd is door het water, de havens, arbeid en handel. De reis eindigt op Station Horizon. Ieder jaar nodigt een andere gastcurator de bezoekers uit om naar de toekomst te kijken. Dit jaar is het de beurt aan MaMA Rotterdam. In hun achterban is de vraag uitgezet om een visie te geven op hoe we in de toekomst omgaan met het slavernijverleden. Kunstenaars Serana Angelista en Jaasir Linger zijn hiermee aan de slag gegaan.

De erfenis van het koloniaal en slavernijverleden reikt verder dan de uitbuiting van land, grondstoffen en fysieke krachten van slaafgemaakten. Vanuit superioriteitsdenken legde het Westen de gekoloniseerde bevolking hun taal, cultuur en religie op. Dit tastte het zelfbeeld en het cultureel erfgoed van de inheemsen, de tot slaafgemaakten en de marrons aan, met als gevolg dat hun authentieke expressie is onderdrukt.
 
Toekomst
Station Horizon wisselt elk jaar van inhoud. Na de eerste editie over de Rotterdamse haven in 2200 door LOLA landschapsarchitecten, is het nu dus tijd voor een heel ander onderwerp. Het slavernijverleden staat in de historische context al centraal in station Leuvehaven op dezelfde expositie. Hier gaan we in op de rijkdom en de ellende die voortkwam uit het verleden van de stad Rotterdam. Met de installatie op Station Horizon maken we een sprong in de tijd: Hoe gaan we verder na de excuses van de Nederlandse overheid en het Herdenkingsjaar Slavernijverleden? De nieuwe invulling op Station Horizon is vanaf 4 oktober te zien.